SNURKEN, NIET ALTIJD ONSCHULDIG…

Miljoenen mensen in Nederland snurken. Sommigen slechts af en toe, omdat ze bijvoorbeeld verkouden zijn. Maar anderen snurken altijd. Snurken lijkt een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk kan zijn. Maar snurken kan een symptoom zijn van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling hapert of zelfs af en toe stopt. Snurkgeluiden kunnen op […]

WAT IS SLAAPAPNEU?

Snurken gaat soms gepaard met een verstoorde ademhaling. De ademhaling kan haperen of zelfs even stoppen tijdens de slaap. Zo’n hapering noemen we een apneu. Als er regelmatig apneus voorkomen tijdens de slaap, is er sprake van slaapapneu.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN EN GEVOLGEN VAN SLAAPAPNEU?

Slaapapneu gaat vaak gepaard met het optreden van ademstops tijdens de slaap. Ook zwaar snurken en naar adem snakken kan een symptoom zijn van slaapapneu. Er zijn echter veel meer symptomen en klachten die een aanwijzing kunnen zijn voor slaapapneu.

HOE BEPAALT DE RUYSDAEL CLINICS OF IK SLAAPAPNEU HEB?

Bij de Ruysdael Clinics werken medisch specialisten die experts zijn op het gebied van snurken en slaapapneu. De medisch specialisten nemen alle tijd om naar u te luisteren en u te adviseren over uw slaapprobleem.

BEHANDELING VAN SLAAPAPNEU

Indien een behandeling van slaapapneu noodzakelijk is dan bieden wij een volwaardig pakket van oplossingen. Oplosingen varieren van een simpele antisnurkbeugel tot een operatie om de slaapapneu te verhelpen. Ook bieden wij posititetherapie aan en het slapen met een overdrukmasker of CPAP. De verschillende behandelmethodes staan hier op de website kort beschreven. Onze KNO-artsen zullen u veel meer kunnen vertellen over mogelijke oplossingen voor slaapapneu.

ANTISNURKBEUGEL OF MRA

U kunt in aanmerking komen voor een anti-snurkbeugel ook wel MRA genoemd. Deze beugel draagt u als u slaapt. De beugel voorkomt dat uw tong, strottenklepje of huig en zachte verhemelte tijdens het slapen de luchtwegen afsluiten. Door de onderkaak tot één centimeter naar voren te plaatsen met de beugel wordt overal in de mond- en keelholte meer ruimte gecreëerd. Het is een simpele en effectieve methode tegen snurken en slaapapneu. Voor het aanmeten van anti-snurkbeugels werken we samen met gespecialiseerde tandartsen.

POSITIETHERAPIE

Een andere behandeling tegen slaapapneu is positietherapie. Deze methode is geschikt voor mensen die met name slaapapneu hebben wanneer ze op hun rug slapen. Tijdens het slaaponderzoek wordt dit geregistreerd. Dit heet positieafhankelijke slaapapneu. Bij positietherapie draagt u een klein apparaatje, de Slaap Positie Trainer, dat uw slaaphouding detecteert. Wanneer u op uw rug ligt, reageert het apparaat met een kleine trilling. Zonder wakker te worden draait u naar een andere slaaphouding. U traint zo om niet meer op uw rug te slapen en slaapapneu te voorkomen. Voor de positietherapie werken we met zowel de Night Balance, een apparaatje om de borst, als de Night Shift, een apparaatje in de nek.

OVERDRUKMASKER OF CPAP

Een bekend en zeer effectief middel tegen slaapapneu voor mensen met matig tot ernstig slaapapneu is het slapen met een overdrukmasker of CPAP-apparaat. Vooral als u fors overgewicht heeft zal sneller voor deze behandeling gekozen moeten worden. CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Bij deze methode draagt u tijdens het slapen een op maat gemaakt masker over neus en soms ook de mond. Het masker is verbonden met een pompje dat onder druk lucht de keelholte in blaast. De overdruk zorgt er voor dat de luchtwegen niet meer kunnen blokkeren. Alhoewel het even wennen is om met een CPAP te slapen, zijn de resultaten zeer goed. Patiënten voelen zich binnen korte tijd een stuk uitgeruster en hun klachten als gevolg van slaapapneu verminderen. Bij de Ruysdael Clinics wordt u bij het aanmeten en instellen van het overdrukmasker begeleidt door onze longarts.

OPERATIE

Indien een operatie voor u de beste oplossing is om uw slaapapneu probleem te verhelpen, dan zal uw KNO-arts u uitgebreid informeren over de mogelijkheden.