Prof. Dr. Hans Mahieu

Professor Hans Mahieu is een internationale autoriteit op het gebied van aandoeningen van het strottehoofd. Hieronder vallen problemen met de stem en stembanden en ook verslik- en slikproblemen. Met meer dan 30 jaar ervaring is hij een expert in behandelingen van stembanden onder lokale verdoving die elders onder volledige narcose zouden worden uitgevoerd.

Prof. Mahieu werd opgeleid tot KNO-arts in Groningen en promoveerde daar in 1988 onder leiding van prof. dr Hoeksema met het proefschrift “Voice and speech rehabilitation following laryngectomy”. Met zijn proefschrift won hij de jaarprijs voor het beste proefschrift van de Nederlandse KNO Vereniging.
In 1995 werd hij benoemd tot hoogleraar Keel- Neus en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd- Halsgebied aan de Vrije Univiersiteit in Amsterdam. Vanaf 2015 is hij emeritus hoogleraar.
Zijn onderzoeksloopbaan omvat vele tientallen publicaties en diverse boeken. Als hoogleraar begeleidde hij vijf promoties, waaronder die van dr Kos, ook werkzaam bij de Rysdael Clinics.

Prof. Mahieu heeft in zijn loopbaan tientallen prijzen gewonnen, waaronder de Wubbo Ockels prijs voor de innovatieve ontwikkeling van een stemprothese voor mensen zonder strottehoofd. Ook is hij enkele malen genomineerd tot beste KNO-arts van Nederland.

Prof. Mahieu is veelgevraagd spreker op nationale en intenationale congressen en symposia. Hij geeft in binnen- en buitenland regelmatig cursussen en onderwijs aan artsen en logopedisten. Prof. Mahieu treedt ook op als redacteur van diverse wetenschappelijke tijdschrijften en is bestuurlijk betrokken geweest bij verschillende intenationale verenigingen en adviesgroepen.
In 2016 nam hij samen met dokter Kos het initiatief tot oprichting van de Ruysdael Clinics, de eerste stem/slik focuskliniek in Nederland. “Met de oprichting van de Ruysdael Clinics hoeven mensen met hele specifieke stemklachten niet meer naar het buitenland. Behandeling met laser is nu in Nederland mogelijk.”

De aandachtsgebieden van prof. Mahieu zijn:
Stem en stembanden
– Zangers en professionele sprekers
Slikken en slokdarm


Stel hier uw vraag
Maak een afspraak