HEEFT U MOEITE MET SLIKKEN?

Problemen met slikken worden veel gezien door de KNO-arts, met name bij oudere mensen. Slikproblemen kunnen heel verschillend zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om klachten dat voedsel niet doorgeslikt kan worden of dat er voedsel blijft hangen in de keel of slokdarm na het slikken. Ook kunt u het gevoel hebben dat er iets in de keel zit of pijn hebben bij het slikken. Als eten of drinken per ongeluk de luchtweg in gaat in plaats van de slokdarm, spreken we van verslikken. Dit gaat vaak, maar niet altijd, gepaard met hoesten.

 

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN SLIKPROBLEMEN?

Een slikprobleem wordt veroorzaakt door een afwijking in de keel of de slokdarm. Er kan een belemmering of vernauwing aanwezig zijn of een probleem met de spieren. Ook een probleem met de zenuwen komt voor of een irritatie of tumor van het slijmvlies van de keel. Deze afwijkingen in de keel of slokdarm kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld maagzuur, veel roken en alcohol, ontstekingen, een beroerte of spier- of zenuwziekten.

 

WAT ZIJN DE GEVOLGEN?

Vaak maken mensen zich vooral zorgen om kanker van de keel. De KNO-arts kan in dit geval duidelijkheid geven en meestal geruststellen.
Mensen die niet goed kunnen slikken voelen zich vaak sociaal geïsoleerd en ongemakkelijk. Men kan dan bijvoorbeeld niet meer uit eten of in het openbaar iets drinken. Het niet kunnen of zeer moeizaam kunnen slikken kan leiden tot ongewild gewichtsverlies. Het is in zo’n geval erg belangrijk het slikprobleem aan te pakken.
Regelmatig verslikken kan longontsteking veroorzaken.


Stel hier uw vraag
Maak een afspraak