Niet Kunnen Boeren / No Burp / Inability to Belch / Retrograde Cricopharyngeus Dysfunction

KNO-arts Jurjaan Snelleman heeft in Nederland en Europa unieke ervaring met de behandeling van patiënten met de klacht niet te kunnen boeren. Deze patiënten zijn soms jarenlang wanhopig op zoek naar een verklaring en een behandeling, maar komen niet verder ondanks verwijzingen naar en onderzoeken door diverse specialisten. Deze vrij onbekende klacht staat ook bekend als inability to belch of als retrograde cricopharyngeus dysfunction.

Een ‘nieuw’ ziektebeeld mét een behandeling
Robert Bastian, KNO-arts en stemspecialist in Chicago, herkende en beschreef dit ‘nieuwe’ ziektebeeld als eerste. Patiënten met dit probleem ervaren klachten rondom eten en drinken. Daarbij hebben zij een opgeblazen gevoel met gorgelende geluiden onder het strottenhoofd achter het borstbeen. De klachten kunnen sociaal belemmerend zijn. Soms doen patiënten hun uiterste best om iets van lucht te laten ontsnappen. Door onderzoek in samenwerking met het Amsterdams Universitair Motiliteitscentrum blijkt het inmiddels wel mogelijk om de diagnose te stellen. Een eenmalige behandeling met botulinum toxine (Botox) blijkt voor de meeste mensen succesvol.

Een tevreden patiënt stuurde ons het volgende bericht na een behandeling:

“In juli 2019 heb ik een behandeling ondergaan aan mijn slokdarm middels een botox-injectie. Vanaf mijn puberteit heb ik namelijk nooit kunnen boeren.
Voorheen kreeg ik gedurende de dag een opgeblazen gevoel wat mij enorm belemmerde in mijn doen en laten. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds heel veel plezier van de behandeling.

Dankzij de hulp van dokter Snelleman ben ik een veel energieker, socialer en gelukkiger mens geworden. Ik wil hem daarom via deze weg nogmaals enorm bedanken.”

Meer lezen?
Voor meer informatie kunt u onderstaande links uit The Guardian en het artikel van Dr Bastian lezen.

 

Link naar de publicatie van dokter Bastian:  https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2473974X19834553

 

 

Om een afspraak te maken bij dokter Snelleman omdat u niet kunt boeren, kunt u contact met ons opnemen.


Stel hier uw vraag
Maak een afspraak