Onderzoek slikproblemen

 

ONDERZOEK VAN SLIKPROBLEMEN

Tijdens uw eerste bezoek aan de Ruysdael Clinics zal de KNO-arts door middel gerichte vragen het probleem duidelijk willen krijgen. Daarna zal met een dunne endoscoop via de neus in de keel gekeken worden naar afwijkingen. Vanaf het gebied van de neusamandel tot aan de stembanden en ingang van de slokdarm kan dan het slijmvlies beoordeeld worden op afwijkingen, gezien worden of het gevoel van de keel normaal is en of de spieren goed samentrekken bij het slikken.

 

ENDOSCOPIE VIA DE NEUS (TNE)
De Ruysdael Clinics is een van de weinige klinieken in Nederland waar een endoscopie van de keel, slokdarm en maag via de neus wordt uitgevoerd. Deze Trans Nasale Oesofagoscopie (TNE of TNO) wordt gedaan met een heel dun slangetje met een hele kleine camera aan het uiteinde. Dit slangetje heet een endoscoop. De endoscoop wordt via de neus ingebracht en is veel minder belastend dan een scopie via de mond.
Het onderzoek wordt door een KNO-arts uitgevoerd omdat die vertrouwd is met de anatomie van de neus, de keel en de slokdarm. De endoscoop kan alle kanten op draaien zodat naast de keel en de slokdarm eventueel ook de maag bekeken kan worden. Indien nodig wordt via de endoscoop een klein biopsietangetje ingebracht om een stukje afwijkend weefsel te verwijderen voor onderzoek door de patholoog.

De ingreep wordt bekeken op een groot beeldscherm. U krijgt direct de uitslag. Indien er weefsel is afgenomen voor pathologisch onderzoek zal er een afspraak voor de uitslag gemaakt worden. Zo nodig wordt u direct doorverwezen naar een maag-, darm- en leverarts. In geval van een kwaadaardigheid wordt u verwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

 

ONDERZOEK VIA DE NEUS IS WEINIG BELASTEND

In Amerika heeft deze nieuwe vorm van onderzoek grotendeels de plaats van de traditionele endoscopie door de maag-darm-lever arts ingenomen. Bij de traditionele endoscopie wordt een ruim tweemaal zo dikke endoscoop gebruikt, die via de mond naar binnen wordt gebracht. Vaak is er dan een roesje nodig omdat de klachten van met name kokhalzen te groot zijn. Patiëntenonderzoek bevestigt dat het onderzoek via de neus met de veel dunnere endoscoop door patiënten als weinig belastend ervaren wordt.

De Ruysdael Clinics werkt bij het onderzoeken en behandelen van slikproblemen nauw samen met Olympus. Olympus is wereldwijd toonaangevend op het gebied van geavanceerde KNO-apparatuur.

 

SLIKFOTO OF SLIKVIDEO
Soms moet er een röntgenfoto gemaakt worden, een zogenaamde slikfoto. Hierbij slikt u een drankje met contrastvloeistof. Op de slikfoto kunnen vernauwingen, uitstulpingen en onregelmatig slijmvlies van de keel of slokdarm gezien worden. Ook kan dan bijvoorbeeld een verdikking van het bot van de wervelkolom aangetoond worden wat achter in de keel kan drukken. Een slikvideo wordt op dezelfde manier gemaakt, maar betreft veel meer beelden per seconde zodat het een video lijkt. Hierbij worden dan ook verschillende diktes van vloeistof en voedsel gebruikt zodat problemen per soort voedsel en drinken gezien kunnen worden. Er wordt dan vooral naar het functionele deel van het slikken gekeken.


Stel hier uw vraag
Maak een afspraak