WAT IS SLAAPAPNEU?

Snurken gaat soms gepaard met een verstoorde ademhaling. De ademhaling kan haperen of zelfs even stoppen tijdens de slaap. Zo’n hapering noemen we een apneu. Als er regelmatig apneus voorkomen tijdens de slaap, is er sprake van slaapapneu.

 

TWEE SOORTEN SLAAPAPNEU

Er zijn twee soorten slaapapneu. Bij Obstructief Slaap Apneu (OSA of OSAS) worden de luchtwegen tijdelijk geblokkeerd door de tong, de amandelen, het zachte gehemelte of het strottenklepje. Omdat er geen adem gehaald kan worden gaat een alarmsignaal naar de hersenen. De hersenen worden door dit signaal alert gemaakt, zodat de luchtwegen weer gedeblokkeerd worden en de ademhaling weer door gaat. Dan komen de hersenen ook weer tot rust. De snurkende persoon heeft dit alles niet door, maar als de hersenen meerdere malen per nacht een alarmsignaal krijgen, zorgt dit wel degelijk voor een sterk verstoorde slaap.

Minder vaak voorkomend is Centrale Slaap Apneu (CSA). CSA ontstaat als de ademhalingsspieren geen signaaltje van de hersenen krijgen om te bewegen. Er is geen blokkade van de luchtweg, maar er vindt geen ademhaling plaats. Er is dus sprake van apneus en net als bij OSA leidt dit tot een sterk verstoorde slaap. CSA komt veel voor bij mensen met hartfalen en boezemfibrilleren.


Stel hier uw vraag
Maak een afspraak