
Slik- en keelklachten
Heeft u moeite met slikken?
Problemen met slikken worden veel gezien door de KNO-arts, met name bij oudere mensen. Slikproblemen kunnen heel verschillend zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om klachten dat voedsel niet doorgeslikt kan worden of dat er voedsel blijft hangen in de keel of slokdarm na het slikken. Ook kunt u het gevoel hebben dat er iets in de keel zit of pijn hebben bij het slikken. Als eten of drinken per ongeluk de luchtweg in gaat in plaats van de slokdarm, spreken we van verslikken. Dit gaat vaak, maar niet altijd, gepaard met hoesten.
Een ander probleem is niet kunnen boeren, ook wel no belch genoemd. Hierover hebben we een aparte pagina gemaakt.
Wat is de oorzaak van slikproblemen?
Een slikprobleem wordt veroorzaakt door een afwijking in de keel of de slokdarm. Er kan een belemmering of vernauwing aanwezig zijn of een probleem met de spieren. Ook een probleem met de zenuwen komt voor of een irritatie of tumor van het slijmvlies van de keel. Deze afwijkingen in de keel of slokdarm kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld maagzuur, veel roken en alcohol, ontstekingen, een beroerte of spier- of zenuwziekten.
Wat zijn de gevolgen van slikproblemen?
Vaak maken mensen zich vooral zorgen om kanker van de keel. De KNO-arts kan in dit geval duidelijkheid geven en meestal geruststellen.
Mensen die niet goed kunnen slikken voelen zich vaak sociaal geïsoleerd en ongemakkelijk. Men kan dan bijvoorbeeld niet meer uit eten of in het openbaar iets drinken. Het niet kunnen of zeer moeizaam kunnen slikken kan leiden tot ongewild gewichtsverlies. Het is in zo’n geval erg belangrijk het slikprobleem aan te pakken.
Regelmatig verslikken kan longontsteking veroorzaken.
Onderzoek van slikproblemen bij de Ruysdael Clinics
Tijdens het eerste bezoek zal de KNO-arts door middel gerichte vragen het probleem duidelijk willen krijgen. Daarna zal met een dunne endoscoop via de neus in de keel gekeken worden naar afwijkingen. Vanaf het gebied van de neusamandel tot aan de stembanden en ingang van de slokdarm kan dan het slijmvlies beoordeeld worden op afwijkingen, gezien worden of het gevoel van de keel normaal is en of de spieren goed samentrekken bij het slikken. Lees hier meer over het onderzoek met een endoscoop.
Hoe worden slikproblemen behandeld?
Vaak is geruststelling al genoeg en zullen in verloop van tijd de slikklachten langzaam afnemen. Ook speelt oprisping van maagzuur vaak een rol en worden leefregels en soms maagzuurremmers voorgeschreven. Bij functionele slikklachten kan een logopedische behandeling worden gestart. Bij slijmvliesafwijkingen worden biopten genomen en bij een kwaadaardigheid wordt u verwezen naar het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Voor een kleine groep mensen is een operatie ter verbetering van het slikken of verslikken zinvol.
Afspraak maken
Om een afspraak te maken bij Ruysdael Clinics heeft u een verwijsbrief nodig van uw huisarts of andere behandeld arts. Al onze zorg wordt vergoed via uw zorgverzekering. U betaalt alleen uw eigen risico.