2 februari 2023

Kunt u niet boeren?

Een onbekend maar vervelend probleem: niet kunnen boeren. Dokter Snelleman in de Ruysdael Clinics weet er alles van en kan u met succes behandelen.

Een onbekend maar vervelend probleem: niet kunnen boeren. Officieel heet dit Retrograde Cricopharyngeus Dysfunction en wordt ook vaak no belch genoemd.

De klachten? Na het eten een opgeblazen gevoel, soms gorgelende geluiden onder strottenhoofd en onder het borstbeen. Maar een opluchtende boer laten, dat is niet mogelijk.

Deze klachten kunnen een behoorlijke belemmering zijn, zowel in werk als tijdens vrije tijd. Mensen die niet kunnen boeren zijn soms jarenlang wanhopig op zoek naar een verklaring en een behandeling, maar komen niet verder, ondanks verwijzingen naar en onderzoeken door diverse specialisten.

Dokter Snelleman van de Ruysdael Clinics heeft in Nederland en binnen Europa unieke ervaring met de behandeling van patiënten die niet kunnen boeren. Een eenmalige behandeling met botulinum toxine (Botox) in de bovenste kringspier van de slokdarm blijkt voor de meeste mensen succesvol.

Deze behandeling gaat als volgt:

  • U heeft een verwijsbrief nodig van uw huisarts om een afspraak te maken in de Ruysdael Clinics bij dokter Snelleman.
  • Dokter Snelleman onderzoekt u in de Ruysdael Clinics en beoordeelt of u in aanmerking komt voor de behandeling. Dit consult duurt ongeveer 30 minuten.
  • Er wordt een behandeling gepland in het ziekenhuis in Amersfoort.
  • De behandeling bestaat uit een injectie met botulinum toxine in de bovenste kringspier van de slokdarm. Deze behandeling wordt door dokter Snelleman uitgevoerd en vindt plaats onder narcose. Het zal een dagopname in het ziekenhuis zijn.

Met een verwijsbrief van de huisarts valt dit onder verzekerde zorg. U betaalt alleen uw eigen risico bij uw zorgverzekeraar.

The Guardian schreef in 2019 een interessant artikel over niet kunnen boeren. Dit is nog steeds up to date.