Onderzoek en behandeling van stemklachten

Geavanceerde apparatuur voor stemonderzoek

Bij de Ruysdael Clinics wordt voor het onderzoeken van stemproblemen gebruik gemaakt van zeer geavanceerde apparatuur van Olympus. Omdat wij een van de weinigen zijn die deze apparatuur gebruiken, zijn onze onderzoeksmogelijkheden van uw stemproblemen uniek in Nederland. We onderzoeken en behandelen uw klachten met videostroboscopie, flexibele endoscopie en Blu laser.

Videostroboscopie

Om goed de stembanden te kunnen zien sluiten tijdens het spreken of zingen kijkt de KNO-arts met een rechte stang, endoscoop, via de mond in de keel naar beneden naar uw stembanden. Met behulp van stroboscopisch licht kan de trilling van de stembanden in slowmotion zichtbaar worden. Zo kunnen problemen in de sluiting van de stembanden in de verschillende toonhoogten worden beoordeeld en kunnen afwijkingen van de stembanden goed gezien worden. Ook kan een stugger, verlittekend deel van de stemband gezien worden. De videobeelden worden met een HD camera opgenomen en na het onderzoek met u besproken.

Bij verreweg de meeste mensen is een stroboscopie zonder problemen met kokhalsneigingen mogelijk. Mocht het echter toch moeilijk gaan dan kan de KNO-arts met een spray de keel verdoven.

Flexibele endoscopie

Via de neus kan ook met een dun slangetje in de keel gekeken worden. Ook hierbij worden alleen HD endoscopen gebruikt van Olympus. Videostroboscopie is ook via de neus mogelijk. Bij dit onderzoek kunt u eigenlijk geen last van kokhalsneigingen hebben. Het nadeel is echter dat de beelden iets minder gedetailleerd zijn dan bij het kijken via de mond.

De Ruysdael Clinics heeft speciale flexibele endoscopen waarbij via de neus een bioptietangetje gebruikt kan worden om een stukje weefsel te verwijderen voor onderzoek.

Blu Laser

De Blu laser isĀ  een speciale laser die gebruikt wordt om kleine afwijkingen van de stembanden te behandelen. De Blu laser is zeer geavanceerd en zeer patiĆ«ntvriendelijk. De Blu laser heeft in Amerika en Duitsland zijn nut al sterk bewezen. De Ruysdael Clinics is de enige kliniek in Nederland die deze laser voor stemband problemen aanbiedt